جایگاه و کاربردهای گل سرخ و گلاب گیری در فرهنگ ایرانی عصر صفوی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام ، گروه تاریخ دانشگاه شیراز، شیراز ،ایران

10.30484/jii.2024.3614.1131

چکیده

گل سرخ از گیاهان بومی ایران است . این گیاه از دیرباز نقش و کاربردهای بسیاری در زندگی ایرانیان داشته است. با توجه به ثبات سیاسی به وجود آمده و نگارش سفرنامه‌ها توسط جهانگردان اروپایی، آگاهی‌های ارزشمندی درباره اهمیت و کاربردهای این گیاه خوشبو در زندگی ایرانیان در دوره صفویه وجود دارد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با به کار بردن منابع کتابخانه‌ای، جایگاه و کاربردهای گل سرخ و فرآورده‌های آن مثل گلاب و روغن گل را در فرهنگ ایرانی دوره صفویه بررسی می‌کند. در راستای انجام پژوهش حاضر، پرورش گل سرخ و تهیه گلاب و روغن گل، مراسم های مرتبط با گل سرخ و کاربردهای گوناگون گل سرخ و گلاب بررسی شده است. بر اساس یافته‌های این پژوهش، پرورش گل سرخ و فرآوری آن در دوره صفویه در سراسر ایران رایج بوده و این موضوع مورد توجه جهانگردان اروپایی قرار گرفته است. استفاده از گل سرخ و گلاب بخشی از آداب و رسوم ایرانیان به خصوص در جشنها بود. کارکردهای تجاری، دارویی و خوراکی گل سرخ و گلاب اصلی‌ترین رواج پرورش گل در ایران عصر صفویه بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the position and uses of rose Damascena and rose water in Iranian culture of the Safavid era

نویسنده [English]

  • Sedigheh Parvizinia
PhD in History of Iran after Islam, Department of History, Shiraz University, Shiraz, Iran.
چکیده [English]

Rose Damascena is one of the native plants of Iran. This plant has had many roles and uses in the lives of Iranians for a long time. due to the political stability and the writing of travelogues by European travelers, there is valuable information about the importance and uses of this fragrant plant in the lives of Iranians in the Safavid era.This research investigates the position and uses of rose Damascena and its products such as rose water and rose oil in the Iranian culture of the Safavid period with the descriptive-analytical method and using library sources. In order to carry out the current research, the cultivation of rose Damascena, preparation of rose water and rose oil, ceremonies related to rose Damascenae and various uses of rose Damascena and rose water have been investigates. Based on the findings of this research, rose cultivation and its processing were common throughout Iran during the Safavid era, and this issue also attracted the attention of European travelers. The use of roses Damascena and rose water was a part of Iranian customs, especially in celebrations. The commercial, medicinal and food functions of rose Damascena and rose water were the main reason for the spread rose cultivation in Iran
the Safavid era .

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rose Damascena
  • Rose water
  • Rose oil
  • Safavid